Dateljni so večini med vami dobro poznani, saj jih verjetno precej radi uživate. Izjemno okusni so, če jih uživamo povsem samostojno, v zadnjem času pa jih sila radi dodajamo najrazličnejšim sladicam, predvsem presnim, ker so odlično vezivno sredstvo.
Izkušenim gospodinjam je znana tudi datljeva pasta, ki lahko odlično nadomešča karamelno omako ali pa sladkor v konvencionalnih sladicah. Ne nazadnje tovrstni sadež lahko napolnimo tudi s svežim sirom ali pa jih preprosto ovijemo kar s pršutom. Nato pa vse skupaj še narahlo popečemo.
Kje se pridela največ datljev?
Verjetno se pri nakupu datljev ne sprašujete ravno, kje na svetu se jih pridela največ. Zagotovo pa vam ni vseeno, iz kje kupljeni oziroma izbrani dateljni izhajajo. Največ se jih pridela v Egiptu, Savdski Arabiji pa tudi na Bližnjem Vzhodu. Zanimivo dejstvo pa je, da palme obrodijo šele od štiri do osem let kasneje, ko jih zasadijo.
Palma v povprečju obrodi nekje med 70 do 170 kilogramov plodov. Ne dozorijo pa hkrati, posledično jih morajo obirati večkrat na sezono. Na voljo so različne vrste datljev. Med seboj pa se dateljni razlikujejo predvsem po vsebnosti sladkorjev, po času zorenja, po velikosti in zagotovo še po čem.
Datljeva palma ali drevo življenja
Verjetno pa niste vedeli, da lahko palmo, na kateri uspevajo dateljni, poimenujemo tudi drevo življenja. In da nasadi takšnih palm predstavljajo približno 3 % svetovnih kmetijskih površin. Predstavljajo tudi nacionalni simbol Izraela ter Savdske Arabije.
V mestu Oman pa ob rojstvu fantka posadijo takšno palmo, ki seveda nato raste skupaj z njim. Po ljudskem izročilu naj bi ga palma z dateljni varovala pred pomanjkanjem hrane.
Zagotovo ste kar nekaj novega izvedeli o tem priljubljenem sadežu, ki ga boste naslednjič kupili še z večjim veseljem. Pazite pa le, ali boste kupili takšnega s koščicami ali brez. Ne pozabite preveriti niti iz kje izhajajo oziroma proizvajalca.